Digitale versie…DE KLAROEN

Geen papieren klaroen in verband met Covid-19

Vanwege de vele maatregelen die zijn getroffen in de strijd tegen het Covid-19 virus. Heeft het bestuur van Muziekvereniging Crescendo Sleen besloten nu geen Klaroen rond te sturen. De kopij van de Klaroen zetten we bij deze onze website zodat u nog wel kan lezen over de gebeurtenissen van de afgelopen tijd.

Van het bestuur…Renate Breukelman

Draagt u ook uw steentje bij?
Voor u ligt weer een nieuwe Klaroen. U kunt weer lezen wat wij de afgelopen periode hebben gedaan en natuurlijk kunt u ook lezen over onze plannen voorde komende tijd. Één van onze uitgangspunten is dat we zichtbaar willen zijn in Sleen en omgeving.
We hopen u daarom ook al ontmoet te Hebben. Als dit nog niet gelukt is gaat dat vast in het komende half jaar lukken.
Zoals zoveel verenigingen heeft onze club ook te maken met krimp. Bij de definitie van krimpen komen deze betekenissen voorbij: 1) Afnemen 2) Beperken 3) Draaien 4) Inperken 5) Krimp is de relatieve vermindering van het volume van de grond veroorzaakt door uitdroging eventueel met scheurvorming 6) Het tegenovergestelde van groei. Al deze dingen zijn herkenbaar binnen onze vereniging. Er zijn nog meer betekenissen, maar die leg ik even terzijde.
Het afnemende ledenaantal waardoor je sommige partijen niet meer gevuld hebt. Gelukkig zijn er altijd mensen van zusterverenigingen die bij willen springen. Zo helpen we elkaar. Dat is geen inperken, maar eigenlijk juist een verrijking. Het verruimt je blik.

Ons beleid is ook zeker heel bewust om de koers wat te draaien. Andersoortige concerten waardoor we een breder publiek aanspreken. We merken dat dat ook werkt. We ontmoeten mensen die nu voor het eerst komen luisteren en mogen ervaren hoe breed wij eigenlijk zijn! Hoeveel soorten muziek wij kunnen spelen. Dat is geen beperking, maar verbreding! Dus hoewel wij verminderen in volume en wij zo af en toe keuzes moeten maken waarbij wij ons inperken,willen wij er zeker voor waken dat er geen scheurvorming zal plaatsvinden.

Want zoals de laatste betekenis eigenlijk simpel zegt, het is ‘gewoon’ het tegenovergestelde. Je kunt niet altijd groeien… maar ja. Een groeiende club is wel waar je weer op hoopt. We hopen daarom dat u ons blijft bezoeken, dat u ons een warm hart toe blijft dragen. Zo draagt iedereen zijn steentje bij. Een betekenis die ik ook nog tegenkwam is namelijk “inspringend muurwerk”. Nou ben ik wel heel benieuwd hoe dat er dan uit zou zien, dus wellicht dat een metselaar dat mij nog eens uit zou kunnen leggen. Maar het beeld dat iedereen meebouwt aan Crescendo vind ik wel een fijn beeld. Dat we misschien een ‘hoeksteen’ van de samenleving mogen zijn…

Kerstviering op de basisscholen in Sleen 

Tijdens de kerstperiode heeft het jeugdorkest bij de twee basisscholen in Sleen gezorgd voor muzikale begeleiding tijdens de kerstvieringen. De eerste basisschool die aan de beurt was, was de Akker. Aan het einde van de kerstviering die ze zelf verzorgd hadden, konden ze nog meezingen met een aantal liedjes die het jeugdorkest speelde. Dit waren onder andere: Jingle Bells en Midden in de Winternacht. De kinderen hadden de tekst van de liedjes al op school geleerd en konden leuk meezingen. Tijdens de kerstviering van cbs de Fontein stond het jeugdorkest buiten te spelen om iedereen welkom te heten. Hierbij werden dezelfde stukken gespeeld als bij de kerstviering van de Akker.
Eline Breukelman

ENSEMBLECONCERT

Groep jeugd heeft gezamenlijk stuk ingestudeerd.

Het ensemble concert was een heel gezellig concert met verschillende groepjes muzikanten. Om de zoveel stukjes werden de volgende spelers aangekondigd en werd er een kleine toelichting over hun stukken gegeven. De zaal had een soort huiskamer-look gekregen met banken en tafels voor een ontspannen sfeer voor de toeschouwers en de spelers zelf. Het waren uiteenlopende stukken, van twee blokfluiten tot een 5-stemmig stuk met bas tot piccolo trompet. Het orkest heeft in de weken ervoor in de Brink en ook thuis de stukken hard geoefend om het concert zo voorspoedig mogelijk te laten lopen. Alles bij alles was het een heel gezellig concert en zijn er eigenlijk alleen maar positieve reacties uitgekomen.
Thijs Breukelman

Orkest in de Klas

Muziekonderwijs van Crescendo Het project “orkest in de klas” loopt al een aantal jaren op de basisscholen in Sleen. De kinderen van groep 6 van De Akker en De Fontein hebben van oktober t/m december met hun eigen klas les gekregen van muziekdocent Pieter de Jong. Het instrument dat ze gekozen hebben, hebben ze zich eigen gemaakt en de eerste noten werden geleerd. Tijdens de kerstviering van beide scholen konden de kinderen hun geleerde kunsten tonen, middels een heus kerstconcert, met begeleiding van het jeugdorkest van Crescendo. Vanaf januari zijn de beide groepen 6 samengevoegd tot 1 groot orkest van 20 kinderen. In het orkest zitten klokkenspellen, saxofoons, baritons, trombones, cornetten/trompetten en klarinetten. De kinderen zijn bezig met de voorbereidingen voor de koningsspelen op 17 april (is komen te vervallen). Als opening van deze spelen gaat orkest in de klas, spelen op het schoolplein. Ook wordt het repertoire geoefend voor het bevrijdingsconcert op 19 april (is komen te vervallen) in de ontmoetingskerk in Sleen. Bij de thema’s herdenken, beleven en vieren wordt toepasselijke muziek gespeeld. De kinderen maken daarom ook kennis met muziek van o.a. Beethoven en ook het Oranje Boven zal niet ontbreken. Een hele klus om alle muziekstukken in te studeren, maar de kinderen zijn enthousiast en ze mogen het instrument ook meenemen naar huis, om ook thuis hun stukjes door te spelen. Zo bekend als Crescendo is op de Akker en de Fontein, zo onbekend was Crescendo op de Vlinderhof in Noord-Sleen. Muziek lijkt uit het straatbeeld van Noord-Sleen te zijn verdwenen. Hier willen we graag weer verandering in brengen! Muziek brengt veel positiviteit, uitdaging en doorzettingsvermogen voor de kinderen. Muziek heeft ook een positieve invloed op de ontwikkeling en concentratie. En zoals koningin Maxima zegt: “muziek maakt slim”. Met deze wetenschap zijn we met een auto vol instrumenten naar Noord-Sleen gereden, hebben we muziekdocent Pieter geregeld en zijn aan de slag gegaan. De kinderen van groep 5 en 6 zijn inmiddels voorzien van een klarinet of een klokkenspel. De eerste noten en zelfs het eerste liedje wordt al gezamenlijk gespeeld. Top! En fijn om te zien hoe enthousiast de kinderen zijn. Muziekbeleving en het actief muziek maken zijn hier de toverwoorden.
Henriette Eising – Hilbrands

GESLAAGD CONCERT MÉT PUBQUIZ

Na alle kerstborrels en kerstdiners was het muzikale jaar voor Crescendo nog niet voorbij. Op 30 december stond het Top 2000 concert nog op de agenda. Zo aan het einde van het jaar waar velen het afgelopen jaar nog eens doornamen en alvast vooruitblikten naar het nieuwe jaar, ging Crescendo knallend het jaar uit met nummers uit de Top2000. Zaal Wielens werd omgetoverd tot een Top2000 café en naast het luisteren naar de muziek kon iedereen meedoen aan een heuse pubquiz. De presentatie deze avond was in handen van Wesly Struik en Angelo Wensing die niet alleen de nummers aankondigden maar ook de quizmasters waren. De aftrap was voor de malletband met nummers van onder andere Abba en Toto. Na dit eerste blok startte de pubquiz waar in totaal 21 teams meestreden voor de titel. Niet alleen in het publiek werden teams gevormd maar ook een aantal leden van Crescendo deden fanatiek mee. Na de eerste ronde speelde de Harmonie onder meer het prachtige Hotel Californië van The Eagles en Skyfall van Adéle. Zo werd de avond afgewisseld met een gezellige quiz en hoorden we veel klassiekers uit de Top2000 voorbij komen. De avond werd muzikaal afgesloten met Bohemian Rapsody van Queen en daarna was het wachten op de uitslag van de jury. Wie heeft de pubquiz gewonnen? Toen alle punten waren verwerkt en opgeteld bleek dat het team bestaande uit Ton en Carolien Haan en Erik en Roelien Bos met de eer naar huis gingen. Na afloop was er nog een gezellige afterparty met DJ Ruben Logtenberg en nog veel meer muziek uit de Top200 en zo sloot ook Crescendo het muzikale jaar 2019 goed af!
Ingrid Eefting

Escape – Malletband

Dinsdag 28 januari – Wat is iedereen op tijd in het MFC aanwezig. Wat zal er vanavond gebeuren. Normaal gesproken begint de repetitie om 19.30 uur, maar nu zijn we al om 18.15 uur present. Er staat ook geen concert op het programma, waardoor we een langere repetitie voor de boeg hebben. Nee dat is het allemaal niet. We gaan het vanavond eens anders doen. Om de teamgeest te vergroten, hebben wij met elkaar afgesproken bij Sneak Out Sleen. Een escaperoom, die ook in het MFC is gevestigd. Wij gaan vanavond in twee teams de strijd met elkaar aan om te ontsnappen uit de Escaperoom. De groep wordt opgesplitst in twee teams en dan worden we opgesloten in twee identieke kamers en mogen door middel van het oplossen van puzzels proberen binnen het uur te ontsnappen. Eerst is het wat onwennig. Waar moeten we beginnen? Naarmate de tijd vordert komen we helemaal in het spel en zijn de 60 minuten zo voorbij. En nu is de vraag hebben wij het gered om binnen 60 minuten alle codes te kraken. Nou ik kan u vertellen dat de beide teams het gehaald hebben. Het ene team was net wat sneller dan de ander, maar binnen het uur waren we verlost. Er wordt wel beweerd dat het maken van muziek de hersenen goed stimuleert. Nou dat hebben wij vanavond dan wel bewezen. Na nog een groepsfoto gaan we op weg naar Route34 in Erm alwaar wij met elkaar een lekkere maaltijd nuttigen. Een leuke avond hebben we met elkaar gehad. Maar volgende week is het weer terug naar het normale ritme. Repetitie op dinsdagavond. We gaan weer hard repeteren voor de aankomende concerten.
Sebina Scholten